Vezető szerepet vállal a dohányipar átalakításában a BAT pécsi üzeme - VIDEÓRIPORT
HIPA

Vezető szerepet vállal a dohányipar átalakításában a BAT pécsi üzeme - VIDEÓRIPORT

2019. 09. 02.

Átadták a hatból az első innovatív gyártósort a BAT pécsi üzemében

Átadták a BAT Pécsi Dohánygyár első gyártósorát, amelyen a hagyományos dohánytermékekhez képest potenciálisan kevésbé káros, innovatív termékek készülnek. A 7,68 milliárd forint értékű beruházás keretében hamarosan további öt gyártósoron készülnek majd – akár dohánymentes – nikotinpárnák. A 60 új munkahelyet teremtő fejlesztés eredményeként a pécsi egység termelése több mint háromszorosára emelkedhet.

A több mint 100 éve a londoni tőzsdén jegyzett British American Tobacco (BAT) a nemzetközi dohányipari ágazat egyik legrégebbi, legnagyobb és legismertebb szereplője. A világszerte több mint 400 érdekeltséggel rendelkező vállalat jelenleg 48 országban 55 gyárat üzemeltet, több mint 57 000 főnek munkát adva. A BAT termékválasztékában több mint 200 márka szerepel, a hagyományos márkák mellett azonban már egyre növekszik az úgynevezett potenciálisan csökkentett kockázattal bíró, akár dohánymentes termékek aránya.

A szintén több mint egy évszázados múltra visszatekintő pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a British American Tobacco. Az elmúlt közel három évtizedben a BAT több mint 60 milliárd forintnyi beruházást valósított meg hazánkban, melynek eredményeként már több mint 800 főt foglalkoztat, azonban a tervezett fejlesztések lezárultával ez a szám akár az 1000 főt is megközelítheti. A hazai piac igényeinek kiszolgálása mellett a BAT Pécsi Dohánygyár két pécsi üzeme több mint 30 piacot lát el, és egyedüliként foglalkozik filteres szivarka gyártással is.

A mostani beruházás keretében 6 gyártósoron indul a – potenciálisan csökkentett kockázattal bíró termékek közé sorolható – nikotinpárna termelés Pécsett. Az első gyártósort már üzembe helyezték, a következő hónapokban pedig a további öt sor is munkába áll, ezzel a pécsi egység lesz a BAT legnagyobb nikotinpárnagyára. A fejlesztés eredményeként a 2019-es termelési volumen 2020-ra több mint háromszorosára emelkedhet.

Több okból is Pécset találtuk a legalkalmasabbnak erre a fejlesztésre. Az egyik az a széleskörű szakértelem, amellyel a magyar kollégák Európában egyedülálló módon eddig három, most pedig már négy teljesen különböző típusú termék gyártását is lehetővé teszik

– hangsúlyozta a projekt avatásán Bernd Meyer, a BAT Európai és Észak-Afrikai Régió gyártásért felelős igazgatója.

Kapcsolódó cikkek